Page Speed er en vigtig del at SEO

Performance

Business Coaching

Det kommer forhåbentligt ikke bag på dig, at søgemaskinerne får mere og mere fokus på hastigheden på det enkelte site. Primært er der to grunde for at de interesserer sig for hastigheden. Brugeroplevelsen og ressourceforbrug. Specielt ressourceforbruget betyder noget  nor man har milliarder af søgninger dagligt

Hastighed er vigtig for SEO

Hastighedsoptimering er en vigtig faktor i SEO optimeringen, hvis du vil frem i søgeresultaterne. Faktisk er optimering af hastigheden en af de vigtigste faktor for online marketing.
Det kan være afgørende for, om dine kunder kommer igen, klikker sig videre til andre dele af sitet og ikke mindst om det ender med en konvertering.

Google har siden 2010 benytte hastigheden som en ranking faktor i deres algoritme til beregning af placeringerne i søgemaskinerne.
Det er derfor vigtigt at din hjemmeside indlæses hurtigt, hvis du har planer om at komme til tops på Google.

Hastighedsoptimering er ikke kun til for søgemaskinerne. Brugeroplevelsen bliver også meget bedre, når hastigheden øges. Du kender det sikkert fra dig selv. Tager det lang tid at indlæse siden, så bliver man irriteret og finder en anden hjemmeside. Derfor er hastighedsoptimering generelt godt.

Tre gode grunde til at optimere hastigheden:

1. Godt for kunder og Google
2. 1 sekund langsommere indlæsning giver i snit 9% dårligere konverteringer
3. Sparer på server ressourcerne

Hvordan optimeres hastigheden?

Hastighedsoptimering er i sig selv hel disciplin inden for SEO og består af mange forskellige områder.
Alle elementer på en hjemmeside kan potentielt forringe hastigheden. Nogle af de mest almindelige fejl ligger i forkert kodning, for store billeder og brugen af scripts. Det er selvfølgelig en lang række andre punkter, som også har indflydelse på hastigheden, men at liste det hele her ville tage alt for meget plads. Herunder er listet nogle få punkter, som er forholdsvis nemme at rette op på.

Reducere css Reducere JavaScript Reducere HTML
Optimere billeder Optimere database Server svartider
Aktivere komprimering Server svartider Udnyt Cachelagring

Mere trafik giver flere kunder

Når hastigheden bliver bedre, bliver placeringerne også bedre i søgemaskinerne, hvilket faktisk giver rigtig god mening. Bounce raten (den andel af brugere som forlader dit sitet igen, uden at foretage sig noget) falder som regel også, idet brugeroplevelsen forbedres.

Snakker vi Google Ads, så vil her også være penge at hente. Med en bedre hastighed opnås der en bedre Quality Score, som klikpriserne for Ads bland andet udregnes efter.

Bedre Quality Score =
lavere klikpriser =
flere besøgende for samme budget

Så der er mange gode grunde til at komme igang med hastighedsoptimeringen af din hjemmeside

Test hastigheden på hjemmesiden

Google PageSpeed Insight

Der findes mange forskellige værktøjer til at teste hastigheden med. Google har deres eget gratis værktøj PageSpeed Insight, som giver et meget godt overblik over, hvordan websitet klarer sig på hastigheden. PageSpeed Insight giver hjemmesiden en overordnet score og specificerer alle udfordringer, baseret på de enkelte problemer, som registreres. Herefter er det blot at starte fra en ende af.

Du har bestemt dig for at tage dig en god kop kaffe og jeg anbefaler dig derfor en kaffebar lidt uden for Aalborg, men en kaffe anmelder anbefaler kaffebaren inde midt i Aalborg. Jeg har ingen forstand på kaffe, ud over at jeg drikker dette dagligt, så anmelderens anbefaling har større værdi end min og sandsynligheden for at du vælger den i midtbyen er stor.

Næste gang du skal på kaffebar anbefaler en anden ven dig også kaffebaren lidt uden for Aalborg, men vælger stadig den midt i byen. Det samme sker 3 gang du skal have kaffe, men på et eller andet tidspunkt, så begynder antallet af anbefalinger at vægte højest. Det samme gør sig gældende for links.
Derfor kommer vi tilbage til min påstand omkring ranking og linkbuilding.

Ingen links = ingen topplaceringer

SEO hastighedsoptimering

Pingdom Speed test

Pingdom findes som PageSpeed Insight i en gratis version, som også giver hjemmesiden en score, som indikerer hjemmesiden overordnede tilstand. Når Pingdom benyttes skal der vælges hvilken server, som ønskes benyttet til testen. Her bør den server, som er nærmest vælges, for at opnå de mest pålidelige resultater.

Når hjemmesiden er scannet vil der blive vist en oversigt over de forskellige elementer på siden. Her hvor Pingdom skiller sig ud fra PageSpeed Insigt er, at der vises en visuel oversigt over, hvordan og hvor hurtig de enkelte elementer på hjemmesiden indlæses.
Elementerne vises i den rækkefølge som de indlæses. På den måde er det nemt at se, hvilke dele der måske kan flyttes længere ned i renderingen.
Der er mange, som finder den visuelle del nemmere at benytte end de værktøjer, som udelukkende lister udfordringerne i punktform.

Pingdom speedtest

Hvad skal optimeres på hjemmesiden?

Hvis vi skal se på det med SEO øjne, så skal det hele optimeres. Har du ikke mulighed for at optimere det hele, så skal der optimeres så meget som muligt. Det er altid bedre at optimere noget end slet ikke at optimere.
Når du har hastigheds optimeret alt hvad du kan, så tag fat i et af de større SEO bureauer, de kan ofte være behjælpelige med at forbedre det sidste og ofte er det billigere en man regner med.

Det kan også være en fordel at få et bureau til at gennemgå de optimeringer, som du allerede selv, har lavet. Det kunne være at der var nogle oplagte områder, som du havde overset, benyttet et plugin, som ikke loader helt optimalt eller noget helt andet.

Hurtig Webhosting

Som noget af det første er det vigtigt at sikre sig, en god og stabil hosting udbyder. Her kan det være fristende at gå efter en af de billigste på markedet, men som så meget andet, så er dette sjældent den bedste løsning.
Når der vælges webhotel/webhost er det vigtigt, at være kritisk. Vælg et som opfylder dine behov og som tilbyder en god support.
Inden det endelige valg træffes er det ligeledes vigtigt at undersøge om det er en specialiseret hosting udbyder. Fx. er Kinsta specialiseret i WordPress hosting og leverer, efter min mening nogle af de bedste løsninger. Prisen er stadig overkommelig, men ikke den billigste på markedet. Se priserne her.

Du kan her læse mere omkring Kinsta webhosting

Store billeder gør site langsom

Sørg for at få billederne tilpasse i de rigtige størrelser. Der er ingen grund til at have et billede i 8K (7680×4320) opløsning på hjemmesiden, hvis det alligevel kun skal gengives i 500x500px.
Når billedet er skalleret til korrekt størrelse skal det komprimeres, så det fylder så lidt som muligt. Der findes et utal af værktøjer, som kan dette. Der findes også mange online sider og plugin, som tilbyder dette. Et af de bedre, som er gratis, er TinyPNG. Her uploades billedes og få sekunder efter kan billedet så downloades i en komprimeret version. Nemt og enkelt

Der kan være rigtig mange MB at spare på dette, hvis websitet indeholder mange billeder. Er der tale om rigtig mange billeder på samme side, kan det i nogle tilfælde være en fordel at benytte LazyLoad teknologien. Med LazyLoad indlæses billederne først efterhånden som de bliver relevante.

Billeder kan også optimeres til nye formater. Fx har .jpeg og .png filer været de mest benytte i lang tid. Google har dog udviklet et nyt format, som kaldes WebP. WebP er, som navnet antyder et format, som er udviklet specielt til web. WebP formatet er en komprimeret udgave af andre billedformater.

Når man skifter til WebP skal man være opmærksom på flere ting. Det er fx ikke alle CMS systemer, som understøtter dette som standard. Ofte kan dette dog løses ved at installere et enkelt plugin, som tager sig af formatet. Det er heller ikke alle browsere som understøtter formatet, men det bliver mere og mere udbredt.

CSS kan også optimeres

CSS, som står for Cascading Style Sheets, er det assisterende kodesprog, som benyttes til at style HTML elementerne, der benyttes på hjemmesiden. Stort set alle moderne hjemmesider benytter i dag ccs styling. Der er 3 overordnede måder at benytte css kode på er kort beskrevet herunder.

Inline CSS

Som ordet antyder så er css koden her tilføjet direkte i de enkelte stykker kode. Det er muligt at tilføje en ”style” attribut til alle HTML elementer. Stylingen kan omfatte alt fra størrelse, farver, placeringer og meget andet. Det er dog sjældent at denne type css benyttes til et helt site.

Der kan laves inline styling på stort set alle HTML elementer, ved at tilføje attributten style.

 

Intern CSS

Der er flere og flere som benytter sig af intern css, idet denne er hurtigere. Det er også denne metode der er klart at foretrække, når vi snakker hastighedsoptimering. Intern css defineres i

sektionen og læses som noget af det første af browseren. Med intern css er det ikke nødvendig at bruge tid og ressourcer på, at hente css koden, inden browseren kan præsentere indholdet, som det er tilfældet med eksterne filer.

Ekstern CSS

Ved brug af ekstern css ligger alt kode i en ekstern fil, som skal hentes inden browseren kan præsentere indholdet på hjemmesiden. Filerne kan kendes på filnavnet, som ofte er noget i retning af style.css. En ekstern css kan være placeret på såvel egen server som på ekstern server. Fælles er dog, at filen først skal hentes, inden siden kan præsenteres af browseren. Eksterne css filer er de mest populære og har været dette i mange år. Fordelen ved eksterne css-filer er, at alt css koden er samlet et sted. Ulempen er, at filen skal hentes og læses af browseren, inden resten af HTML koden kan indlæses.

Når der benyttes eksterne css filer skal disse kun indeholde den absolut mest nødvendige kode. Der er altså ingen grund til at have en masse ekstra styling, som alligevel aldrig benyttes.

Der benyttes ofte flere css-filer på et website og her kan det være en fordel at samle alt kode i en enkelt fil, så der ikke skal hentes flere forskellige filer fra serveren.

Flere filer = ringere hastighed

Endnu mere hastighedsoptimering

Der ser selvfølgelig meget mere at gøre for bedre hastigheder. Nogle af de ting som børe være i orden, foruden ovenstående er:

1. Optimering af HTML koden
2. JavaScript
– Læs her hvordan du fjerner renderblocking scripts i wordpress
3. HTTP vs HTTP/2
4. Gzip-komprimering
5. Browser caching

Endnu mere hastighedsoptimering

Der ser selvfølgelig meget mere at gøre for bedre hastigheder. Nogle af de ting som børe være i orden, foruden ovenstående er:

Optimering af HTML koden

JavaScript

HTTP vs HTTP/2

Gzip-komprimering

Browser caching

Accuranker rabatkode

Accuranker Gratis

Prøv accuranker gratis i 14 dage, helt uden nogen form for binding. En rigtig smart måde at prøve programmet og samtidig få styr på dine placeringer.

Prøv Semrush
Prøv Kinsta